Energetikai szakreferens szolgáltatás

Cégünk energetikai szakreferensi feladatokat lát el a szakreferens alkalmazására kötelezett energiafogyasztó vállalatok számára. A szakreferensi szolgáltatás keretében elvégzünk Ön helyett mindent, ami a törvényi előírások teljesítéséhez szükséges. A szakreferensi feladatokat cégünk alkalmazásában álló, alapos szakmai gyakorlattal bíró, hatóságnál regisztrált kolléga végzi, aki a szakreferensi tevékenység végzésére törvényileg jogosult.

Miért van szükség energetikai szakreferensre?

A jelentős energiafelhasználással bíró hazai vállalatok számára adatszolgátatási feladatokat írt elő az Energiahatékonysági Törvény (Ehat.tv. 2015. évi LVII törvény) és a végrehajtásáról szóló (Ehat.vhr.) kormányrendelet. Ezeket a feladatokat a vállalatok energetikai szakreferens alkalmazásával tudják ellátni, az adatszolgáltatást csak regisztrált szakreferens végezheti. Az szakreferensnek mindenképpen függetlennek kell lennie a szolgáltatásait igénybe vevő cégtől, ezért nem lehet belső munkatársat kijelölni erre a feladatra.

A szakreferens által végzett adatszolgáltatás elmulasztása esetén 2017. június 1-től a MEKH bírságot szab ki.

Kinek kell energetikai szakreferenst alkalmazni?

A törvény értelmében azoknak a vállalatoknak kell energetikai szakreferenst alkalmazni, melyek energiafogyasztása meghaladja a

  • 400 000 kWh/év villamos energiát, vagy

  • 100 000 m3/év földgázt, vagy

  • 3 400 GJ/év hőmennyiséget.

Szintén kötelesek energetikai szakreferens igénybe venni az ISO 50001/2011 szerinti energiairányítási rendszert működtető vállalatok.

Az energetikai szakreferens feladatai

Az energetikai szakreferens két fő feladata a vállalati energiafogyasztás nyomon követése, és ennek kapcsán ajánlások megfogalmazása a vállalat számára. A szakreferens a vállalati energiafogyasztásról havonta és évente jelentést készít, melyet meg kell küldenie a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) számára. A jelentés tartalmát és a beküldés módját is törvény szabályozza.

A szolgáltatás díja

Az energetikai szakreferensi szolgáltatással járó feladatok nagyban függenek a vállalat méretétől, tevékenységi körétől, fogyasztási helyeinek számától, és további tényezőktől. A szolgáltatás díját ezért minden esetben egyedileg állapítjuk meg. A feladatok felmérése és a részletes ajánlat összeállítása minden esetben ingyenes.

Kérjük, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot, és kérjen ajánlatot az energetikai szakreferensi tevékenység ellátására.